Trápia vás MIGRÉNY? Skúste toto

Trápia vás MIGRÉNY? Skúste toto

4.7.2020 , autor: Michaela Klamová , foto: istockphoto.com

Jogou proti migréne?

To, že pravidelné cvičenie jogy dokáže uľaviť od rôznych bolestí, dokázali už viaceré štúdie, no prvá väčšia štúdia potvrdila aj jej významný efekt pre pacientov s migrénou.

Migrénou trpí asi 13 % populácie. Záchvat bolesti, trvajúci aj niekoľko dní, má negatívny dopad na kvalitu života či na pracovný výkon. Navyše u pacientov s migrénou stúpa aj riziko ischemických ochorení, depresie či samovrážd. 

Kde nezaberú lieky, pomôže joga

V štúdii rozdelili 160 pacientov na dve skupiny. Všetci boli nastavení na medikamentóznu liečbu, dostali poučenie a tipy na zmenu životného štýlu, stravovania či spánkového režimu, vhodného pre ich ochorenie. Druhá skupina okrem toho začala pravidelne cvičiť jogu. Prvý mesiac v jogovom centre trikrát týždenne a zvyšné dva mesiace päťkrát týždenne doma. Hodiny jogy neboli len o pohybovom cvičení, ale aj o nácviku dýchania či relaxačných techník. 

Po troch mesiacoch sa zlepšil zdravotný stav oboch skupín, no v skupine, ktorá cvičila jogu, došlo k výraznému zlepšeniu vo všetkých faktoroch, čo znamenalo zníženie častosti a dĺžky záchvatov, intenzity bolesti či zmiernenie celkového dopadu na život. Frekvencia záchvatov klesla v jogovej skupine z 9,1 mesačne na 4,7. V liekovej skupine poklesla tiež, no menej výrazne – zo 7,7 na 6,8. Pokles užívania liekov bol v tejto skupine 12 %, zatiaľ čo v jogovej až o 47 %. 

Joga je teda vhodnou alternatívou pre pacientov s migrénou, najmä pre tých, u ktorých je medikamentózna liečba neúčinná.

Zdroj: https://www.medscape.com/

Späť na úvod