5.7.2020
, autor:
Redakcia
, foto:
istockphoto.com
Limonády pre dospelých môžete okrem vody doliať aj „kvapkou“ Prosecca. Vrele odporúčame!
Na základ, z ktorého pripravíme cca 3 až 5 litrov limonády (podľa intenzity chuti), potrebujeme jeden až dva hrnčeky ovocia, hrnček vody, bylinky, 1 až 2 PL medu alebo trstinového cukru. Vodu, bylinky a sladidlo spolu privedieme do varu a varíme cca 10 minút. Necháme vychladnúť a scedíme bylinky. Potom umyjeme a očistíme ovocie, rozmixujeme a podľa potreby aj prepasírujeme. Ak sladíte stéviou, pridajte ju k ovociu. Zmes zmiešame s prevarenou vodou a základ je hotový.
Koncentrát nám v chladničke vydrží dva dni, môžeme ho aj zamraziť. Riedime ho vodou a ľadom v pomere podľa chuti. Zvyčajne 1 dcl základu vystačí na 1,5 až dva litre limonády.
Melón je na limonády výborný. Zbavte ho kôry, jadierok a rozmixujte s mätou. Podávajte s ľadom a lístočkami mäty. Ak je melón dosť sladký, vôbec nemusíte prisladzovať. Naopak, na osvieženie pridajte pár koliesok limetky.
Malinovka ako od babičky. Čerstvé maliny zmixujeme a prepasírujeme. Keďže bývajú kyslejšie, trochu osladíme. Podávame s ľadom. Výborne chudí s perlivou vodou.
Vytlačíme šťavu z citrónov a pomarančov, môže byť aj grep alebo limetka. Čím viac, tým lepšie. Osladíme medom alebo trstinovým cukrom. Vodu zvaríme s levanduľou a pár vetvičiek necháme na ozdobenie. Podávame s ľadom a kolieskami citrusov.
Broskyne odkôstkujeme a krátko obvaríme, aby sme ich zbavili šupky. Vyberáme zrelé a šťavnaté plody. Výborne ich doplní chuť pomarančovej šťavy a pár koliesok pomaranča na ozdobu. Môžeme doplniť aj lístkami medovky.
Všetko čierne bobuľovité ovocie, čo záhrada aktuálne ponúka – čučoriedky, černice, čierne ríbezle – zmixujeme a prepasírujeme. Zmes osladíme. Podávame s limetkou a limetkovou šťavou. Samozrejme, ľadové.
Späť na úvod